DIGITOLL - Hva er det?
Tolletaten etablerer revolusjonerende endringer slik at grensepassering av transportmidler vil skje digitalt, sømløst og effektivt der varene frigis automatisk.
Mange i næringslivet som importerer eller mottar varer fra utlandet tenker ikke over hvilke prosesser som skjer ved grensepassering. Det er speditørene som gjennomfører og påtar seg ansvar med dagens regelverk, derav oppfattes tollklarering effektivt og sømløst for næringslivet.
Nøkkelen er den såkalte direktekjøringsordningen, hvor transportmiddelet (lastebilen) enkelt fortalt kan passere grensen etter et besøk på grensetollstasjonen, deretter kjøre varen direkte til mottaker hvor speditøren i samarbeid med importør har 10 dager på seg til å tolldeklarere.
Tolletatens samfunnsoppdrag er å holde kontroll med varer som innføres til og utføres fra Norge. Omfanget av varer som krysser grensen er stort, og volumet har økt over mange år. Den nye tolloven gir ikke anledning til direktekjøringsordning. Tolletaten er avhengig av å digitalisere prosesser for å håndtere de øke volumer og skape rutiner som oppfyller loven.
DIGITOLL-konseptet krever at informasjon* blir oversendt Tolletaten digitalt ved hjelp av API’er fra transportør/speditør før grensepassering. Når det ikke er behov for kontroll vil transportmiddelet (lastebilen) ved grensepassering signaliseres med grønt lys og kunne passere uten stopp.
Tolletaten har i gjennom flere år drevet utvikling av DIGITOLL, nå er pilot-/test- prosjekter i gang. Vi i godstransport-næringen og våre ulike systemleverandører er i gang med å utvikle ytterligere meldingsstandarder for å inkludere flere ledd i logistikk kjeden. Utviklingen raser fremover, men det gjør også tiden. DIGITOLL er ikke noe man kan velge, det er noe alle som driver transport over grensen må være del av. Direktekjøringsordningen avvikles mars 2025, og i god tid før det må alle rutiner være på plass. Transporter får ikke passere grensen om ikke informasjon* er digitalt oversendt Tolletaten før grensepassering etter mars 2025.
Digitaliseringen innebærer at næringslivet må samhandle med oss speditører på nye måter. Det innebærer store endringer både for Tolletaten, oss speditører og næringslivet gjennom omstilling og tilpasning både i systemer og arbeidsprosesser.
*) Det er to sett med informasjon som må oversendes. Det ene er informasjon om transportmiddelet som ofte er engasjert av flere speditører som hver har mange sendinger til mange mottakere. Det andre er informasjon om forsendelsene og tollprosedyre.
For ytterligere spørsmål ta kontakt. Ha en fin sommer !
