Accelerator om Digitoll, avviklingen av direktekjøringsordningen, og fleksible IT- løsninger
At direktekjøringsordningen utfases er ingen nyhet. Vi blir allikevel ofte kontaktet av våre kunder om hva som vil skje - og når. I tillegg er det flere som lurer på hvordan Accelerator jobber helhetlig med fremtidens løsninger når vi enda ikke vet akkurat hvilke behov som må dekkes.
Et helhetlig bilde
Tolletatens samfunnsoppdrag er å holde kontroll med varer som innføres til og utføres fra Norge, og har gjennom flere år drevet utvikling av DIGITOLL, med pilot-/testprosjekter godt i gang. Omfanget av varer som krysser grensen er stort, og volumet har økt over mange år. Den nye tolloven gir ikke anledning til direktekjøringsordning. Resultatet er DIGITOLL-konseptet. DIGITOLL-konseptet krever at informasjon blir oversendt Tolletaten digitalt ved hjelp av API’er fra transportør/speditør før grensepassering. Når det ikke er behov for kontroll vil transportmiddelet (lastebilen) ved grensepassering signaliseres med grønt lys og kunne passere uten stopp.
Ny høringsrunde og utsatt avvikling
Som de fleste altså har fått med seg, er avviklingen av direktekjøringsordningen, som vi tidligere har skrevet om, ute på nok en høring, og dermed utsatt til våren 2025.
Tolletaten har sendt ut høringsnotat i to omganger. Det er vår bransjeforening NHO Logistikk og Transport (NHO LT) som besvarer høringsnotatene. Det siste svaret ble sendt den 30. august 2023. Dette svaret ønsker klarhet i hva som skal gjøres i praksis, og kanskje spesielt hva som skjer i tilfellene hvor noe går galt. Selv den perfekte bedrift vil oppleve avvik, og den følgende avvikshåndteringen må være på plass før reformen kan utprøves i praksis.
Å få på plass nødvendige IT-systemer som både håndterer og gjør arbeidet praktisk mulig er alfa omega, men på den digitale fronten er også dessverre mye uavklart, noe som gjør det å tilpasse seg desto vanskeligere.
Så, hva nå?
Som de fleste i næringslivet er klar over skal tolldeklarering i fremtiden skje før grensepassering. Fra mars 2025 vil direktekjøringsordningen avvikles og all informasjon (deklarering) må skje før grensepassering i Tolletatens DIGITOLL. Å navigere i det som enda ikke er på plass, men som en vet at i en eller annen form kommer, er alltid utfordrende. Uansett; før mars 2025 må helt nye rutiner, meldingsutvekslinger (digitalisert) være testet og igangsatt med tilpassede IT-systemer.
Accelerator har derfor sammen med 24 andre logistikkutøvere gått sammen for en økonomisk og utviklingsmessig «dugnad». Vi er nå i full gang med forberedelser knyttet til Tolletatens krav til DIGITOLL, og løsning for Melde- og opplysningsplikten.
Fellesmeldingsstandard og bransjesamarbeid
Melde- og opplysningsplikten er plikten til å melde fra om at et transportmiddel er på vei til, eller har ankommet grensen. I meldingen skal det gis opplysninger om transportmiddelet, tid og sted for ankomst, fører og hvilke varer som medbringes. Melde- og opplysningsplikten er en av fire plikter aktørene i næringslivet har, i tillegg til forhåndsvarsling, deklarering og fremlegging.
Samhandlingen mellom transportører og speditører er helt nødvendig for å oppnå bærekraft igjennom effektiv kapasitetsutnyttelse og redusert utslipp. Det er ingen systemstøtte i DIGITOLL for utveksling av informasjon mellom aktørene. DIGITOLL medfører betydelig kortere tidsfrister for deklarering, om ikke helt korrekt informasjon om alle sendinger om bord på et transportmiddel er til stede ved grensepassering så vil den ikke kunne passere.
NORSTELLA er i den sammenheng engasjert for utvikling og administrering av en Fellesmeldingsstandard. Meldingen skal sørge for at informasjon blir gitt fra/til rett aktør i logistikk kjeden. En melding og metode for adviseringsprosessen, samt en videreføring av det vi med dagens terminologi kaller ankomstmelding. Meldingen vil ha bekreftende tilbakemeldinger. De fleste og vesentlige IT-leverandører er med i prosjektet, slik at vi oppnår en standard og ikke at den enkelte må utvikle moduler for bearbeiding, utsendelse og mottak av informasjonen.
Første utgave av Fellesmeldingsstandard vil være tilgjengelig før utgangen av året.
